We Moeten Door! (Een Column-achtig-ding)

In 2013 schreef ik af en toe wat column-achtige-dingetjes op dit blog. Dit deed ik vooral omdat ik het leuk vond en ik dacht dat mensen het misschien wel konden waarderen als ik ze een kijkje in mijn hoofd gaf.

Heel lang heb ik het bloggen toen niet volgehouden, maar af en toe komen er nog mensen naar mij toe met de vraag of ik ooit nog iets ga schrijven. Een van de verhalen die ze dan noemen is de column over Broederliefde en weet je wat?..

Broederliefde heeft een nieuw album: WE MOETEN DOOR! Tijd voor een deel 2.

Broederliefde IG_Foto1

Foto: Instagram @Broederliefde

Laat me beginnen met een sorry. Sorry Sjaf!..  Ik vergeleek je in het verhaal van ruim vier jaar geleden met Richairo Zivkovic, een jonge voetballer die toen net van FC Groningen naar Ajax ging en werd gezien als een van de grootste talenten van Nederland. Hij is alleen nooit echt doorgebroken en ik weet zelfs niet eens waar Zivkovic nu speelt.

Ik wilde een nieuwe vergelijking maken met een speler van het niveau Asensio van Real Madrid of Kylian Mbappé van PSG, maar ik ga je gewoon niet meer vergelijken met iemand. Jij en je broeders zitten op jullie eigen rijbaan. Die anderûh.

Maar even terug naar dat nieuwe album. Toen ‘We Moeten Door’ op Spotify verscheen heb ik er één keer naar geluisterd en daarna heb ik het een weekje laten rusten. Niet omdat ik het geen goed album vond, maar ik wilde gewoon de tijd nemen. Dit doe ik trouwens vaker met albums van artiesten die ik hoog heb zitten. Ik heb het gevoel dat ik anders in de hype meega en dat wil ik voorkomen.

Inmiddels zijn we twee weken verder en ik heb het album echt doodgestreamd. Waarom? Dat ga ik uitleggen aan de hand van vier tracks die op het album staan. Mijn favoriete tracks van We Moeten Door!

Keskiednis

“Het begon als een grap en nu kent heel de wereld Spangen”, zegt Mella op de openingstrack ‘Keskiednis’. Toen ik in 2013 over de groep schreef hadden zij net een nieuwe 101barz sessie gedropt en daarin zei Emms ongeveer hetzelfde. Maar laten we eerlijk zijn; Niet heel de wereld kent Broederliefde, maar wel heel Nederland.. en Kaapverdië.. en Suriname.. en de Antillen.. en België.. en Luxemburg..

Zelfs mijn moeder kent “die leuke jongens van Jungle” en mijn neefje van 4 jaar schreeuwde vorig jaar al boos dat ik hem niet moest schreeuwen. Nu laat hij alle kinderen op zijn basisschool hem een ‘Jezus Man’ geven. Amen.

Ook Renske en Foppe uit Jubbega (dit ligt volgens Google Maps in Friesland. Vandaar ook typische Friese namen… Yo, I got this!) hebben meegezongen toen de vijf boys uit Spangen op het podium stonden bij Vrienden van Amstel Live. Maar ja, wat wil je als je 14 weken op 1 hebt gestaan met je album? Hard work pays off!

Het mooiste aan ‘Keskiednis’ (dat trouwens gewoon een aparte uitspraak van ‘geschiedenis’ is) vind ik de eerlijkheid van Emms. Hij refereert naar zijn niet al te slimme uitspraken uit 2016 tijdens de viering van de bekerwinst van Feyenoord. Ook benoemt hij het gevolg dat dit incident had. Broederliefde werd namelijk begin dit jaar verkozen tot Ambassadeur van de Vrijheid, maar die keuze werd ingetrokken en de optredens op 5 mei zijn toen geschrapt. Maar zoals Emms zelf rapt: “Een foutje had gevolgen op Bevrijdingsdag, maar accepteren is een hele sterke eigenschap”. Geen tijd om te blijven hangen in het negatieve.. We Moeten Door! 

Alles in

Als je het hebt over Broederliefde, dan heb je het automatisch ook over feest. Een album van deze jongens zonder danstunes is geen BL-album en de track ‘Alles in’ geeft mij het gevoel dat ik op blote voeten wil dansen op het strand van Boavista.

Sjaf dropt in deze track een line die een lach op mijn gezicht toverde: ” Zij is die ene met wie ik zondags naar de Kuip ga.” Die liefde zoek ik ook! Ik wil ook mijn Instagram volgooien met relationship-goals-foto’s en dan als locatie het stadion van de mooiste club van Nederland erin taggen. Samen hand in hand in een rood-wit shirt. Zij met mijn naam op d’r rug en ik.. gewoon rugnummer 8, ‘El Ahmadi’, want ik ga toch niet met haar naam op de achterkant van mijn feyenoordshirt lopen? Even normaal doen hè!

Tot slot over ‘Alles In’. BL werkt op dit nummer samen met Broertje. Een rapper uit Amsterdam die een tijdje vast heeft gezeten, maar nu terug is en zijn muzikale talent gebruikt om er iets moois van te maken. Ook voor hem geldt.. We Moeten Door! 

Life

Dit is misschien wel mijn favoriete track van het album, want het verhaal dat verteld wordt is puur.  De track begint met een fragment uit een interview met Bob Marley.

My richness is life.. forever! ~ Bob Marley

Jerr en Mella leggen in het begin van de track hun hart op tafel en geven een kijkje in hun persoonlijke leven. Zo vertelt Jerr dat zijn ouders naar Europa zijn gekomen om hem een beter leven te geven, maar hij stelt zichzelf ook de vraag of het leven hier wel veel beter is.

Mella rapt over het feit dat hij is opgegroeid met zijn oma en dat zijn ouders “overseas” woonden. Hij rapt over zijn verleden en hoe dat hem gevormd heeft. Dit zijn hele persoonlijke verhalen die rappers niet 1,2,3 delen, maar juist die eerlijkheid pakt mij.

Na de verses van Jerr en Mella switcht de beat en neemt Emms het over. De tekst van Emms bracht mij naar mijn eigen jeugd in Rotterdam-Zuid. Hij heeft het over buiten voetballen met je vrienden, soms 180-en, soms tienen en als je verloor dan kreeg je billebrand.

Hij rapt ook over op mooie fietsen rijden en dat allemaal door de moedersleutels. Jup..  Ook die tijd ken ik nog. Vervolgens heeft hij het wel over een AMG’tje in de streets blazen, maar daar kan ik helaas niet over meepraten. Maar misschien ooit, met Gods wil..  Inshallah. Voor nu..  We Moeten Door!  

Jetlag

De laatste track die ik eruit heb gepikt is ‘Jetleg’. Een van de eerste lines die mij meteen opviel was: “Weet je wat er gebeurt als je al die wijven kracht geeft? Niks met je geaardheid, maar ze gaan je als een flikker zien”, van Emms.

Kijk, ik begrijp dat hij met het woord ‘flikker’ niks negatiefs bedoelt over homoseksuelen. Het woord wordt nou eenmaal gebruikt als scheldwoord. Het is eerder gebeurd dat scheldwoorden die in de volksmond vaker gebruikt worden ineens extra uitgelicht worden wanneer rappers ze gebruiken (denk aan Ismo), maar kennelijk heeft Emms geleerd van zijn eerdere fout. Hij brengt nu gewoon extra nuance aan de line en nu kan niemand zeuren. Sterk!

Ook praat Emms over het avontuur dat hij had in New York met collegarapper Bokoesam en producer Jack $hirak. De drie gingen langs bij de legendarische hiphopradioshow ‘Sway in the Morning’ en de freestyle die Emms daar deed werd niet door iedereen gewaardeerd. Veel mensen, waaronder ik zelf, maakten er grapjes over op het internet. Maar laten we eerlijk zijn.. Emms was daar en wij niet. Je kan niet haten op dat.

De tweede verse op ‘Jetlag’ is van Sjaf. Ik geniet echt van het feit dat hij constant ‘ken’ blijft zeggen in plaats van ‘kan’. Komen wij uit Rotterdam? Ken je dat niet horen dan?! Ook dit is voor mij het bewijs dat deze jongens niet vergeten zijn waar zij vandaan komen. Rotterdamser dan Broederliefde ga je het niet krijgen.

Ook ik moet door!
Ik heb zo het gevoel dat ik ooit nog een column-achtig-ding ga schrijven over Broederliefde en dat is dan echt de allerlaatste. Tegen die tijd hoop ik dat ze kunnen zeggen: “It started as a joke, but now the entire world knows Spangen!” En geloof me..  Het gaat gebeuren. Broederliefde Moet Door! 

Beluister hier ‘We Moeten Door’ 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s