UK-rappers: De nieuwe rolmodellen in hiphop

De Britse rapscene leeft als nooit tevoren. UK-rappers reizen de hele wereld over om hun sound te laten horen, Nederlandse rappers kijken op naar artiesten uit Groot-Brittannië en zelfs superster Drake is groot fan van de Britse rapwereld. Het lijkt alsof niemand nog om de UK-scene heen kan.

Wie afgelopen zomer naar de grote Nederlandse hiphopfestivals is geweest, kon daar genieten van verschillende acts uit Groot-Brittannië. Stormzy, misschien wel de bekendste UK-rapper van het moment, was een van de afsluiters op WooHah in Tilburg en de grote beloftes Dave en JHus lieten het Amsterdamse Flevopark trillen tijdens Appelsap.

Ruud Lemmen, hoofdprogrammeur van WOOHAH, ziet ook dat de populariteit van UK-hiphop toeneemt.  “Toen wij in 2014 begonnen met het festival was er weinig tot geen vraag naar hiphop uit Groot-Bittannië”, vertelt Lemmen.

19679144_825785074254907_6117397967060760434_o

Stormzy op WOOHAH 2017 (Fotocredits: Hood-Snake Bass &WOOHAH Festival)

“Twee jaar later boekten we Skepta voor ons festival”, gaat Lemmen verder. “De hele zaal stond vol en dat was een enorm succes. Skepta is een van de artiesten die deuren heeft geopend voor anderen. Als een rapper van dat niveau internationaal doorbreekt dan zie je vaak dat andere rappers uit hetzelfde land ook populair beginnen te worden en dan komt er automatisch meer animo voor UK hiphop.”

Lemmen en zijn crew speelden daar op in door meer acts uit de UK-scene te boeken voor het hiphopfestival. “WooHah is altijd opzoek naar artiesten die actueel zijn, want dat is wat je publiek wil zien. Het publiek waardeert het ook, want we groeien ieder jaar als festival.”

Diztortion
De Amsterdamse producer Diztortion (Raoul Chen) verhuisde een aantal jaar geleden naar Londen voor zijn carrière. Nu is hij één van de meest gerespecteerde producers in de Engelse rapwereld en daardoor heeft hij de groeiende populariteit voor deze stroming van dichtbij meegemaakt.  “Ieder genre in muziek heeft een fase en die fase komt en gaat” vertelt Diztortion. “Dat de muziek uit de UK nu populair is komt ook door de komst van internet. Door Spotify en iTunes kan iedereen, waar je ook woont, makkelijk de muziek ontdekken.”

Fernando Halman, radio-dj bij FunX en muziekkenner, deelt de mening van Diztortion. “Het internet maakt het makkelijker om muziek te vinden, maar door het internet komen artiesten ook makkelijker met elkaar in contact. Je hoeft ook niet meer echt met elkaar in de studio te zitten om samen een track te maken. Zo komen ook veel internationale samenwerkingen tot stand en dat maakt muziek alleen maar nog meer divers”, aldus Fernando.

Internationale erkenning
Dat de UK-sound nu hot is heeft volgens Fernando en Diztortion ook te maken met het feit dat internationale supersterren als Drake en Kanye West de Britse rapscene omarmen. Drake gaat daar heel ver in. De Canadese rapper, die de status heeft van ‘meest gestreamde artiest ooit’, heeft zelfs een tatoeage van het Londense muzieklabel ‘Boy Better Know’ (BBK) op zijn schouder.

View this post on Instagram

2 shows left. 🌺

A post shared by champagnepapi (@champagnepapi) on

Drake is ook regelmatig in Londen te vinden en heeft al met verschillende Britse rappers samengewerkt. Zo stond er op zijn laatste project ‘More Life’ een featuring met Giggs en heeft Drizzy het nummer ‘Wanna Know’ van de 19-jarige Santan Dave geremixt.

UK-vibes in Nederlandse hiphop
De UK-hiphopscene heeft ook invloed op de Nederlandse rappers. Goede voorbeelden hiervan zijn volgens Fernando Halman de rappers Sevn Alias en Frenna. “Als radio-dj bij FunX heb ik beide rappers vaker geïnterviewd en ik heb altijd gevonden dat zij een internationale sound hadden. Nu weet ik dat zij vaker in Engeland zijn en ik denk dat die scene ze daarom beïnvloedt. Maar ondanks die invloeden hebben ze toch hun eigen sound en dat is knap.”

Diztortion merkt ook dat die Britse wave is neergedaald in Nederland. Dit is te zien aan de kledingstijl van rappers en ook de slang (straattaal) die gebruikt wordt op straat en in de muziek. Diztortion: “Het is een hele lifestyle geworden. Mensen in Nederland kunnen zich identificeren met wat er in de Britse scene gebeurt en daardoor verkoopt de muziek ook beter. Dat is een goede ontwikkeling.”

 

Toch ziet de Amsterdamse producer ook veel verschillen tussen Nederlandse rappers en UK-rappers. In zijn ogen zijn de Britten lyrisch sterker en iets meer “down to earth”. Hij vindt bijvoorbeeld dat Nederlandse rappers te graag laten zien dat ze het gemaakt hebben.

Een ander verschil is de manier waarop sales in Nederland berekend worden. In Nederland gaat een single al bij het verkopen 20.000 exemplaren of 3 miljoen streams goud. In Groot-Brittannië is je track pas goud bij 400.000 sales, oftewel 60 miljoen streams als je dezelfde rekensom als in Nederland hanteert.

Diztortion: “Als je in de UK platina gaat, dan zit je hele familie gebakken en dat is in Nederland niet zo. Maar ik heb veel liefde voor de Nederlandse rapscene. Rappers leven nu van hun muziek en dat is mooi.”

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s