Stille nacht tijdens sinterklaas koopavond

Foto Sinterklaas venlo

Het centrum van Venlo was tijdens de extra sinterklaas koopavond aanzienlijk rustiger dan een normale koopavond op donderdag.

Door: Silvinio Osanto

Het leek alsof er niemand van de extra ingelaste koopavond in het centrum van Venlo afwist. De doorgaans drukke winkelstraten bleven leeg en Venlo zag eruit alsof zij al helemaal klaar was voor de kerst.

“Er is geen bal te doen”
De straten in het centrum van Venlo zijn leeg. “Er is geen bal te doen.”, zegt een medewerkster van een parfumerie aan de telefoon. Ondertussen fietst er snel een vrouw langs met een grote tas vol met cadeaupapier en andere sinterklaas artikelen. Het lijkt alsof zij het centrum zo snel mogelijk wil ontvluchten. Het regent en door de mooie verlichting die door het centrum hangt, ziet de weerkaatsing van de lampjes op de grond er uit als een speciaal lichteffect. In de lucht hangen lichtjes in de vorm van mijters en kerststerren. Kerststerren? Ja, het hele centrum van Venlo is al in de kerstsfeer en er is weinig te zien dat geassocieerd kan worden met de goedheiligman.

SinterKerst?
Nota bene in de Klaasstraat is het allereerste Sinterklaaslied te horen. “Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht”, galmt door de verlaten straatjes. In de Klaasstraat liggen twee speelgoed winkels, maar ook die zijn niet druk. Even verderop in de Vleesstraat is er nog een grote speelgoedzaak. Hier is iets meer volk, maar deze klanten zijn op twee handen te tellen. Achter de kassa staat de medewerkster haar inpakkunsten te vertonen. “Fijne pakjesavond”, roept ze de zojuist geholpen klant na. Hier is het Sinterklaas gevoel wel een beetje aanwezig.

Op de Markt slaan ze het kinderfeest over, zo lijkt het wel. De oliebollenkraam draait dan wel sinterklaasliedjes, toch ziet het plein er uit als een klein Tiroler dorp. Hier is de kerstmarkt al in volle gang. Een medewerker van een aan de markt gelegen street-fashion winkel zegt dat hij niet begrijpt waarom de kerstmarkt er nu al is. Ook snapt hij niet waarom er zo weinig reclame is gemaakt door de gemeente voor de extra koopavond. “Normaal is het hier hartstikke druk op donderdagavond, nu is er niks te beleven.”

Zelfs in het nieuwe winkelgebied, de hypermoderne Maasboulevard, is er vanavond niets te beleven. De Maasboulevard draagt de naam “X-Mas Zone”, en is het ultieme voorbeeld dat Venlo helemaal niet op Sinterklaas zit te wachten. Ook hier hangen kerststerren en staat er om de vijf meter een lichtgevende kerstboom. Er is weinig tot geen winkelend publiek, er zijn geen lange rijen, geen Zwarte Pieten die de boel op stelten zetten, geen pepernoten, helemaal niks.

Foto Maasboulevard venlo

Morgen start de aanleg van de ijsbaan op de Oude Markt. Hiermee komt de stad steeds meer in de winterse kerstsfeer. Als Sinterklaas op zes december dan eindelijk ons land heeft verlaten kan het winterfeest losbarsten in Venlo. Hopen dat de winterse nachten een stuk minder stil zullen zijn.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s