Handtekeningenactie SP voor behoud intercity Venlo – Eindhoven

DSC_2350

Door: Silvinio Osanto

VENLO – De SP fractie in Venlo is een handtekeningenactie gestart. De Nederlandse Spoorwegen heeft plannen om de intercity tussen Venlo en Eindhoven te laten verdwijnen. Vanaf 2016 gaat er mogelijk een hogesnelheidstrein rijden tussen Eindhoven en Den Haag. Volgens de SP Venlo verdwijnt daarmee de intercity tussen Venlo en Eindhoven en hier zijn zij het niet mee eens.

De SP in Venlo startte maandag met een handtekeningenactie op de stations Venlo en Blerick. Zij zijn het niet eens met de plannen van de NS. Het spoorwegenbedrijf maakte in september, via Twitter, bekend dat er vanaf december 2016 een hogesnelheidstrein moet gaan rijden tussen Den Haag en Eindhoven. De huidige intercityverbinding tussen Den Haag en Venlo verdwijnt en tussen Eindhoven en de Limburgse stad gaan mogelijk sprinters rijden. Dit betekent dat station Venlo haar intercitystatus verliest. Volgens Natasja Peeters, een van de actievoerders  van de SP, is dit ten nadele van de inwoners van Venlo.

De actievoerders van de SP staan voor het station handtekeningen te verzamelen. Van de NS mogen ze geen passagiers aanspreken binnen de stationsmuren. zegt Peeters. “Ze geven de reizigers geen duidelijkheid en daarom spreken wij de mensen aan om ze hierover te informeren.”
Bij de uitgang van het station staan beveiligingsmedewerkers van de NS om te contoleren of de actievoerders buiten blijven. De medewerkers van de NS wilden niet reageren op vragen.  Volgens Peeters komen ze af en toe even kijken, maar zeggen ze niets. “Wij doen niets verkeerd en blijven ook zeker doorgaan.”, aldus Peeters.

Peeters geeft aan dat de voorbijgangers heel vriendelijk reageren en luisteren naar het verhaal van de SP. Sommige passanten hebben haast en moeten hun trein halen. De actievoerders hebben hier  begrip voor, maar proberen toch even hun verhaal af te maken. Vaak lukt het om de voorbijgangers dan toch even te laten tekenen.
Sjors Schatorjé is een van de mensen die de petitie getekend heeft. “Ik maak dagelijks gebruik van deze trein om naar school te gaan in Eindhoven”, meldt hij. Hij vindt het goed dat de SP zich voor dit soort kwesties inzet en hoopt dat de intercity naar Den Haag blijft rijden vanuit Venlo. “Als de intercity verdwijnt denk ik dat ik met de auto naar school ga. Dit is natuurlijk veel duurder, maar het moet dan maar.”

De handtekeningenactie duurt tot zaterdag. Vrijdag komt de SP fractie bijeen en gaat zij besluiten of de actie nog doorgezet moet worden. Peeters is blij dat er nu aandacht is voor het onderwerp. Volgens haar zet dit de NS onder druk om eindelijk duidelijkheid te geven. “Als we door moeten gaan met de actie, dan doen wij dat. Venlo moet een intercitystation blijven.”, aldus Natasja Peeters.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s