Column: Sorry, haar naam is Corrie

Door: Silvinio Osanto

Ik had nog nooit eerder van “Dokter Corrie” gehoord, maar na wat research weet ik dat ik haar helemaal niks vind. Dokter Corrie (Koefnoen actrice Martine Sandifort) behandelt iedere vrijdag seksuele dingen op het SchoolTV – Weekjournaal. Ze geeft uitleg over verkering en “stijve piemels”, zoals de vrouwelijke “dokter” het zelf noemt, aan kinderen van 11 jaar. Ik ben blij dat er nu via de media bekend is gemaakt dat ik niet de enige ben die dit nogal schokkend vind.

Vandaag verscheen er een artikel in het Nederlands Dagblad over dit onderwerp. De ChristenUnie en een groep ouders vinden het kinderprogramma te ver gaan. Ik geef ze geen ongelijk. Seksuele voorlichting bij kinderen is belangrijk, maar de kinderen worden door het programma aangespoord om: “PIEMEL, PIEMEL, PIEMEL” door de klas te schreeuwen. Dokter Corrie doet hier zelf heel lacherig over, maar het kan docenten in rare situaties brengen. Bovendien vind ik de rol van het SchoolTV – Weekjournaal ook belachelijk in dit verhaal. Het moet educatief zijn en niet lachwekkend.

Het programma maakt onderdeel uit van de stichting NTR. “Het nieuwsprogramma voor leerlingen uit groep 7 en 8”, noemt de omroep het programma. Nieuwsprogramma? Betekent dat niet dat het journalistiek is? En als het journalistiek is, voldoet het programma dan wel aan de criteria van Kovach en Rosenstiel?

Grotendeels doen ze dat wel. Ze vertolken de waarheid en het nieuws is begrijpelijk voor de doelgroep. Maar een ander belangrijk criterium is dat de journalistiek zaken van belang moet presenteren als interessant en relevant. Dat seksuele voorlichting belangrijk is, snap ik. Ik vind het alleen niet interessant en relevant gepresenteerd. De kinderen krijgen nu uitleg van een actrice die zich voordoet als dokter en daarnaast lacherig doet om een serieus onderwerp. Ik vind dit absoluut geen relevante vorm van presenteren. Seks en het lichaam zijn serieuze zaken en daar ga je serieus mee om. Er zijn nu al scholen die het weekjournaal doorspoelen of stopzetten als Corrie in beeld komt. Zij vinden het dus blijkbaar ook niet interessant gepresenteerd.

Het NOS Jeugdjournaal doet het een stuk beter op het gebied van Kovach en Rosenstiel. Dat zij het nieuws presenteren in jip-en-janneketaal weet iedereen. Hier zijn Kovach en Rosenstiel dus blij mee. Ook belichten zij  het “probleem” van twee kanten. Ze vragen de meningen van schoolkinderen, maar ook de reactie van de NTR. Hiermee nemen ze een onafhankelijke positie in en ook hier zouden Kov’ en Ros’ punten voor geven. Nieuws onderwerpen worden ook serieus gepresenteerd, zonder gimmicks. De NOS heeft dit namelijk niet nodig. Nieuws, dat staat voorop in een journaal en niet een of andere nep specialist. Sorry Corrie.

Mijn naam is Silvinio en u las een column.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s